One world full of pokemons and adventures!!!
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share
 

 Как да играя РП?

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
Admin

Posts : 74
Join date : 2010-07-05

Character sheet
Принадлежности:
Покемони и атаки:

Как да играя РП? Empty
PostSubject: Как да играя РП?   Как да играя РП? Icon_minitime1Sun Jul 11, 2010 3:53 am

Как да играем добър РП?

Това е помощен материал, който да ви насови в РП играта. Дълъг е, но всичко е важно и много ще ви помогне. Някои неща са направени само като за ученици, но ще доловите основното.

І. Какво представлява играта?
Всеки чувал за ролевите игри - няколко човека се нареждат в кръгче(напр), един е разказвача, който измисля условията, обстановката, приключенията и т.н. Останалите имат герои с различни сили и вид и се стараят да реагират според характерите им в поставените от разказвача ситуации.
Ние правим нещо подобно. Форумната ролева игра се развива най-често без разказвач(в случая ще е без) и играчите пишат постове, които могат да бъдат и от 1л.,ед.ч.(АЗ) и от 3л.,ед.ч.(ТОЙ, ТЯ).
Играта се състои в това да се "вмъкнете" в кожата на персонажа, който сам сте изградил, да реагирате според неговия характер, положение и личност въобще. Вие трябва да си представите, че сте един трейнър,координатор или гледач ,или какъвто и да е друг от форума, ловите покемони, биете се в зали или ходите по конкурси. Всичко това не е никак лесно, но скоро се свиква. Форумът е разделен на много раздели и теми. Всеки представлява различно място, следователно трябва да се съобразявате с обстановката и, напр. да не описвате в темата за поляните действията си Зала например. Тук не играем съвсем истински роуплей, постовете са значително по-кратки най-малкото.

ІІ. Какво представлява един добър РП пост?
Много хора се заблуждават, че добрият пост е невероятно дълъг. Не е задължително да пишете километрични излияния, за да се води, че играете добре. Постепенно, свиквайки с играта ще започнете да се изразявате по-подробно и по-изчерпателно.
1.Добрият РП пост е описателен. Винаги вмъквайте прилагателни, наречия и подчинени определителни изречения. Така четящият ще може по-добре да си представи точната обстановка. Освен това с повече описания можете да създадете някаква атмосфера, да създадете някакво чувство у читателя: страх, тревога, спокойствие, радост, напрегнатост. Използвайте описанията, за да подчертаете някои качества на личността/предмета.
Пример: Ако желаете да опишете едно неприятно помещение, много по-лесно е да напишете:
"Емили влезе в един гаден, мръсен коридор." и с това да изчерпате.
Но ако споменете например че е тъмно, че пода и стените са от камък, че е влажно, че има паяжини, че се усеща дъх на мухъл, в този, който чете поста веднага се заражда чувството, че помещението е неприветливо, старо, захабено и неизползваемо.
2. За да играете добре, трябва да умеете да се изразявате. Разбира се, не може всеки човек да е перфектния писател, но все пак полагайте усилия в началото, с времето ще ви стане по-лесно. Четете и постове на други играчи. Опитайте се да спазвате последователна мисъл, така че събитията да следват логично едно след друго. Научете се да използвате синоними и по-обстойни изрази. Използвайте епитети и не правете изреченията прекалено къси или прекалено дълги. Не слагайте много препинателни знаци! Във ваш плюс е да спазвате пунктуация и да пишете грамотно на кирилица, без "6"ци и "4"ки.
Пример за синоними: За героя си можете да използвате, освен името му, ест. момичето/момчето и той/тя, но също трейнърът, координаторът, гледачът и подобни(същото важи и за останалите герои, които участват). Така много можете да разнообразите поста и да избегнете прекаленото използване на имената.
3. Добре е непрекъснато да споменавате реакциите на собствения си герой, какво чувства, как се държи, какво прави. Описвайте всяко негово действие, дори най-малкото. Точно тези малки жестове, струващи се на начинаещите незначителни, правят поста реалистичен и пълен. Освен това те понякога издават чувства на героя.
Пример: Ако напишете "Здрасти, как се казваш?" не само, че ще имате един перфектно кратък пост, но при това ще е и тотално неописателен, от който излиза едва ли не, че героят ви се е телепортирал от нищото точно пред другия участник в разговора и е попитал, стоейки като робот и гледайки в една точка. Че дори и това може да се опише.
Доста по-добре звучи: "...Емили се приближи бавно със желание да се запознае с нов човек. Тя подаде ръка, кимна леко и се усмихна непринудено:
- Здрасти, аз съм Емили - приятно ми е(добре е все пак да си кажеш собственото име) - на момичето му беше малко неудобно, но желанието й да опознае човека срещу себе си беше надделяло.(Както виждате дори не е необходимо да пишете "А ти как се казваш?", което е реплика на три годишни дечица, запознаващи се на пясъка, но въпреки това се среща тук).

ІІІ. Още някои неща, които трябва да знаете:
1. Всеки трябва да описва действията на героя ви в период от не повече от 2-3 минути! По този начин се дава шанс на човека, с когото играете роулплей(за препоръчване е да не си играете сами) да реагира, а не с часове да описвате своите и неговите реакции едновременно, тъй като той може да иска героят му да реагира по различен начин. Или иначе казано, това не ви позволява само вие да развивате историята и да разигравате героите.
Пример: Не можете да напишете: "Те станаха и се запътиха към езерото, седнаха край него, след половин час станаха и се върнаха обратно.", защото действието се развива повече от половин час.
Можете да напишете: "Те станаха бавно и тихо се измъкнаха от покецентъра ,понеже беше нощ. Опитаха се да се промъкнат покрай (името на някой покемон,който може да се събуди и да вдигне врява), без да ги чуе и тръгнаха по коридора, с намерение да отидат край езерото".
2. Описвайте повече реакциите на своя герой, а не на другите участници. Можете да описвате техни елементарни движения или реплики, но нищо по-определящо.
3. Не вкарвайте в поста си прекалено много диалози. Преразказвайте част от пряката реч.
4. Минимумът за дължината на поста е три реда. Опитайте се да ги спазвате, но недейте да се престаравате. Недейте да пишете дълги, сухи и безинтересни постове, в които казвате едно и също нещо по 3 начина.
5. Започнете: постът ви трябва да бъде реалистичен! Не можете да накарате покемона си да направи някоя атака безпогрешно без да я е тренирал достатъчно, нито да карате покемоните си да се бият като факири. Не можете и да казвате ,че покемонът ви е непобедим, че може да разруши света, да ходи в космоса или да убива с поглед.

ІV. Как да започнем играта си?

1. Препоръчвам ви да не се втурвате да пишете ,че имате много опит, да се опитвате още от самото начало да хващате много силни покемони и да се втурвате да ходите по залите или конкурсите,докато все още не се изтренирали покемоните си достатъчно.Знам, че е интересно, но никой току-що получил първият си покемон не хуква по залите и конкурсите. Първо отидете да си хванете някой друг покемон, запознайте се с други хора(едно от най-важните неща.Не е хубаво само да хващате и тренирате покемоните си и после да ходите по зали,дори виждате че и в епизодите на анимето не всичко е тренировки конкурси и зали ,а се случват случки като за роуплей и т.н.), намерете си нприятели, поразпитайте за това-онова пък после се втурвайте към зали и конкурси.
2. Най-добре да започнете с пост, в който пишете, че пристигате с удоволствие в света на покемон, оглеждате обстановката, влизате ,описвате чувствата на героят,какво испитва ,например че е много въодушевен ,че е в страхотно настроение заради това ,че започва приключения с покемони ,докато следва мечтата си. Можете да добавите малко описания, съобразени с описанието в първия пост на всяка роуплей тема. Можете да пишете, че отивате към Мейд Каге, влизате вътре и се пооглеждате, разполагате се на диваните, запознайте се с някой там например!
3. Сега вече можете да пишете и по други места. Намерете си някой, с който да играете. Като за начало покажете покемоните си, пишете, че отивате да си хванете някой покемон и например каните човекът до вас да дойде също - просто започнете с най-обикновените, ежедневни неща и след като се поусъвършенствате се опитайте да участвате пълноценно в някаква по-интересна история.

О да,и само да ви кажа че не всичко е РП.Например когато отивате на лов,с приятел или не,моля ви не пишете по един ред който да съдържа "отидох на лов" или "търся бълбасор".Някой разказвач ще ви отговори какво срещате и моля ви ако не е това което искате да не пишете "продължавам" а напишете например "Той се зачуди дали да хване този покемон ,но не това беше целта му.Продължи напред оглеждайки се за бълбасор.Вятърът повяваше леко косата му.Изведнъж той чу нещо да шумти в храстите..." и чакате админът ви да отговори.Не е нужно винаги,когато търсите покемон,особено когато сте с друг човек да пишете само как търсите и търсите,може да разразите някакъв диалог,да седнете под някое дърво,да поплувате в езерото и т.н.

Приятна игра!!!Един добър форум е този форум в който потребителите пишат пълноценни постове!!!


ПП:Това е повече за РП-зоната.В другата зона може да пишете със по-малки постове.Но да знаете за писане във РП зоната и за по-реалистични постове ще има награди!!!
Back to top Go down
View user profile https://pokemon-heaven.forumotion.com
 
Как да играя РП?
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Pokemon World!!! :: Начало :: Правила-
Jump to: